Fermentované potraviny jsou vyváženější a lépe stravitelné

Fermentované potraviny jsou vyváženější a lépe stravitelné

Fermentace neboli kvašení potravin je děj, při kterém se potraviny díky práci mikroorganismů stávají výživnější, lépe stravitelné, zabraňují množení škodlivých bakterií a zvyšují imunitu. S fermentací se setkáváme denně – prochází jí například mléčné výrobky jako tvaroh, kefír a sýr při jeho zrání, dochází k ní při výrobě alkoholických nápojů, octa, při kynutí těsta nebo při výrobě uzenin. My se ale budeme věnovat pouze fermentaci zeleniny.

Fermentovat můžeme širokou škálu zeleniny, nejčastěji se ale setkáváme s kvašeným zelím nebo s kvašenými okurky - kvašáky. Kromě zelí můžete fermentaci využít jako skvělý způsob, jak uschovat velké množství rajčat na zimu. Lidé nechávají fermentovat mrkev, čínské zelí, hlívu ústřičnou, červenou řepu, cuketu nebo švestky – kvas na slivovici.

Kvašené zelí je pochoutka, kterou mají Češi velice rádi. Zelí je součástí mnoha oblíbených jídel – vepřa knedla zela, plněných knedlíků, pečené kachny, segedínského guláše, vepřových výpečků nebo, jak už název napovídá, zelňačky. A jak ho tedy naložit?

Budeme potřebovat (na 10 kg):

  • 10 kg zelí (nejlépe krouhaného)
  • 2 kg cibule
  • 15 – 20 dkg soli
  • 20 g kmínu
  • velkou nádobu na míchání a přípravu zelí
  • sud na zelí o obsahu 10 l

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelí vysypeme do nádoby, smícháme ho s cibulí, kmínem a solí. Suroviny smíchejte poctivě, aby se chutě rovnoměrně rozložily. Sud na zelí začneme pěchovat připravenou směsí. Zelí zatlačíme vší silou a zakryjeme talířem, který zatížíme, aby zelí pustilo dostatek šťávy a začalo kvasit. Během kvašení se může na povrchu začít tvořit bílá pěna – to je pro nás varování! Začíná se tvořit plíseň, kterou je nutné okamžitě sebrat a do sudu dolít převařenou vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 l vody. Hladina vody musí být vždy výš, než je zelí.

Sud necháme jeden týden v pokojové teplotě a pak ho přesuneme uchováváme na chladnějším místě, např. ve sklepě, ve špajzu nebo v garáži.

 

Plastový sud s víkem 5 litrů, Sud na zelí 5 LPlastový sud s víkem 20 litrů, Sud na zelí 20 L

 

                                           Celý sortiment sudů na zelí ZDE.