Fermentované potraviny jsou vyváženější a lépe stravitelné

Fermentované potraviny jsou vyváženější a lépe stravitelné

Fermentace neboli kvašení potravin je děj, při kterém se potraviny díky práci mikroorganismů stávají výživnější, lépe stravitelné, zabraňují množení škodlivých bakterií a zvyšují imunitu. S fermentací se setkáváme denně – prochází jí například mléčné výrobky jako tvaroh, kefír a sýr při jeho zrání, dochází k ní při výrobě alkoholických nápojů, octa, při kynutí těsta nebo při výrobě uzenin. My se ale budeme věnovat pouze fermentaci zeleniny.

Fermentovat můžeme širokou škálu zeleniny, nejčastěji se ale setkáváme s kvašeným zelím nebo s kvašenými okurky - kvašáky. Kromě zelí můžete fermentaci využít jako skvělý způsob, jak uschovat velké množství rajčat na zimu. Lidé nechávají fermentovat mrkev, čínské zelí, hlívu ústřičnou, červenou řepu, cuketu nebo švestky – kvas na slivovici.

Kvašené zelí je pochoutka, kterou mají Češi velice rádi. Zelí je součástí mnoha oblíbených jídel – vepřa knedla zela, plněných knedlíků, pečené kachny, segedínského guláše, vepřových výpečků nebo, jak už název napovídá, zelňačky. A jak ho tedy naložit?

Budeme potřebovat (na 10 kg):

  • 10 kg zelí (nejlépe krouhaného)
  • 2 kg cibule
  • 15 – 20 dkg soli
  • 20 g kmínu
  • velkou nádobu na míchání a přípravu zelí
  • sud na zelí o obsahu 10 l

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelí vysypeme do nádoby, smícháme ho s cibulí, kmínem a solí. Suroviny smíchejte poctivě, aby se chutě rovnoměrně rozložily. Sud na zelí začneme pěchovat připravenou směsí. Zelí zatlačíme vší silou a zakryjeme talířem, který zatížíme, aby zelí pustilo dostatek šťávy a začalo kvasit. Během kvašení se může na povrchu začít tvořit bílá pěna – to je pro nás varování! Začíná se tvořit plíseň, kterou je nutné okamžitě sebrat a do sudu dolít převařenou vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 l vody. Hladina vody musí být vždy výš, než je zelí.

Sud necháme jeden týden v pokojové teplotě a pak ho přesuneme uchováváme na chladnějším místě, např. ve sklepě, ve špajzu nebo v garáži.

 

Plastový sud s víkem 5 litrů, Sud na zelí 5 LPlastový sud s víkem 20 litrů, Sud na zelí 20 L

 

                                           Celý sortiment sudů na zelí ZDE.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení